Fotboll i Sverige

shutterstock_300718226

Fotboll är inte bara den största sporten i Sverige när man tittar på antalet utövare, det är även den största arenasporten vad beträffar publikantalet.

Medan bollsporter har funnit på ett sätt eller annat sedan väldigt länge tillbaka kom reglerna för fotboll som vi känner igen det nuförtiden från Storbritannien under 1870-talet. Dock var det först omkring två decennier senare som organiserat fotboll verkligen började dyka upp.

”Svenska mästerskapet i fotboll” var den första serien i svensk fotboll och pågick mellan åtren 1896-1925. Detta övergick sedan till Allsvenskan.

Samtidigt som övergången till Allsvenskan spelades även Norrländska mästerskapet i fotboll, detta började också 1924 och pågick ända fram till 1953.

Under alla denna tid var det ju herrfotbollen som låg i fokus, Damfotboll kom igång i början av 1900-talet men det första riktiga damlagen bildades först 1917. Året därpå spelades den första offentliga matchen mellan två damlag, detta tog plats i Stockholm och 500 åskådare kom för att se.

Damfotbollen utstod en hel del motstånd under början och fram till mitten av 1900-talet, men en riktigt stor uppsving kom 1968 då helt plötsligt flera fotbollsturneringar för damer arrangerades över hela landet. 1972 spelades sedan det första officiella mästerskapet och året därpå fick vi äntligen det första damlandslaget.