Amerikansk fotboll

Amerikansk fotboll har mycket lite gemensamt med det som kallas fotboll i resten av världen, men är minst lika populärt, åtminstone i USA. Regelboken är, som i de flesta sporter, tjock och svårläst, men i grunden är det en enkel sport.

Ett lag på 11 spelare utgör offense och har som mål att transportera bollen tvärs över planen genom att springa med den eller kasta den, och får poäng när de tar bollen över mållinjen och in i målområdet. Det andra laget består också av 11 spelare – de ska försöka stoppa det andra laget från att göra mål och istället ta bollen själva. När ett lag antingen gör mål eller tappar bollen byter lagen plats, så att offense blir defense och tvärtom.

Sporten är omåttlig populär i USA, och finalerna i många stora cuper som Super Bowl har mer eller mindre blivit nationella högtider.

Ur kärleken för amerikansk fotboll har ett helt nytt fenomen fötts, som är enormt stort i USA, och sakta börjar etablera sig som hobby i Sverige, Fantasy football. Namnet till trots så har fenomenet ingenting med trollkarlar och drakar att göra, utan handlar helt om sport. Det är i grunden ett slags vadslagningssystem, men på många håll har det blivit ett sätt att umgås och skapa intresse för sport, utan att pengar nödvändigtvis är inblandade.

Fantasy Sports

Enkelt förklarat går den som vill spela fantasy football i början av sportsäsongen ihop med en grupp, bestående av till exempel familjemedlemmar, arbetskamrater eller folk som vill spela online. Sedan sätter varje deltagare ihop ett lag bestående av verkliga spelare. Varje vecka under säsongen väljer man ut vilka spelare man vill köra med, och får sedan fantasypoäng baserat på hur spelarna presterar på riktigt. Målet är, precis som på riktigt, att slå sig fram genom uppställningarna och vinna turneringen!