Den första fotbollsmatchen i Sverige

Det som anses vara den första svenska fotbollsmatchen spelades 1892, vid Gymnastik- och Idrottsfesten på Heden i Göteborg. Örgryte Idrottssällskap (ÖIS) mötte Lyckans soldater i den första fotbollsmatch där två svenska lag spelade enligt de engelska reglerna för “Association football”.

Matchen pågick i 2 x 30 minuter och ÖIS vann med 1-0 sedan de gjort mål i andra halvlek. I Örgrytes lag fanns sex skottar och två skotska tränare, William Scott och John Lawson, vilka alla hade arbete på Göteborgs Gardinfabrik.

Händelsen rapporterades i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, som i lyriska ordalag beskrev skottarnas överlägsna skicklighet såväl i bollkontroll som samspel. De rapporterade också att Lyckans Soldater fick lägga ner mycket mer ansträngning och därför förbrukade mer kraft, men att det slutligen var genom sin taktik som Örgryte IS vann matchen.

Idag finns en minnesten på Heden till minne av den första fotbollsmatchen som spelades i Sverige den 22:a maj 1892, Örgryte IS – Lyckans Soldater 1-0.